Svar på frågestund del 5 - arbete med hästen
- Har ni stor unghästvana och hur har ni arbetet er till den? Speciellt tips om man ska jobba/utbilda unghästar?
Helen:
Stor och stor kanske jag inte skulle vilja säga. Men jag har erfarenhet och jag har ridit in ett gäng hästar. Jag har ifrån grund och botten fått mycket hjälp utav min mamma som har ridit hela sitt liv. Så det är väl hennes erfarenhet jag har gått på. Sen har man ju skaffat sig med åren. Men som sagt jag har ridit in och jobbat med de unghästar vi har haft hemma.
Stor och stor kanske jag inte skulle vilja säga. Men jag har erfarenhet och jag har ridit in ett gäng hästar. Jag har ifrån grund och botten fått mycket hjälp utav min mamma som har ridit hela sitt liv. Så det är väl hennes erfarenhet jag har gått på. Sen har man ju skaffat sig med åren. Men som sagt jag har ridit in och jobbat med de unghästar vi har haft hemma.
Har du själv en unghäst som du ska rida in och utbilda, men inte har gjort det förut eller har så mycket vana. Kolla runt och se om du kan få hänga med någon som kan sin sak när de jobbar med unghästen. Så att du skaffar dig kunskap. Men viktigt att ändå ta hjälp utav någon som kan sin sak emellanåt, för att få tummen upp om att du gör rätt saker. Det är ett otroligt viktigt jobb att utbilda en unghäst och ingenting vem som helst gör. Visst att vissa hästar är snälla och otroligt okomplicerade, men de finns monster till unghästar ibland och det kan bli farligt där och då, men du kan även skapa ett beteende utav din okunskap som kan följa hästen resten av livet.
Så jag skulle nog rekomendera om att lämna bort hästen på inridning, men att se till att vara med så mycket du bara har möjlighet till för att suga åt din kunskap. Sen kanske det kan vara bra för vissa ägare att inte se hästen när den bråkar, för det kan skapa en rädsla och ett obehag sen när man själv ska upp på den.
Men tips annars, ta det lugnt och känn av hästens signaler, var alltid två i hanteringen utav den och våga be om hjälp.
Josefin:
Ja det kan jag väl säga att jag har. Arbetar i stort sett bara med unghästar och har gjort det sedan jag köpte min andra häst.
Ja det kan jag väl säga att jag har. Arbetar i stort sett bara med unghästar och har gjort det sedan jag köpte min andra häst.
Unghästvana får man självklart av att hålla på med det men man måste då vara tillsammans med kunnigt folk som vet vad de håller på med. Att utbilda en unghäst är ingenting som man bara gör sådär för det är de största och viktigaste de blir utsatta för. Det är där som man bygger tryggheten och säkerheten och hela deras grund.
Ska du jobba med det så måste du ju såklart ha stor erfarenhet och den får du av att tillsammans med någon annan få lära dig hur det ska gå till och konsekvenser etc.
- Hur jobbar ni igenom hästarna på bästa sätt? Om ni har en bockig häst hur arbetar ni då?
Helen:
Min röda tråd hela passet är avslappnad häst, utav en avslappnad häst har jag inte fått igenom någonting. Jag kanske har som mål att idag ska jag rida upp ett dressyrprogram, men är hästen inte avslappnad är det ingen ide att försöka sig på det där programmet. Då glömmer jag planen och jobbar bara för att få hästen avslappnad och nöjd. Jag jobbar mycket i början på passen på lång tygel och låg form innan jag plockar upp dom. Mycket för att de ska hitta sin egen balans och för att verkligen bli varm i kroppen. Conny t.ex. tar väldigt lång tid på sig innan han blir varm och mjuk i kroppen. Så han jobbar jag väldigt länge på det sättet innan jag jobbar på allvar. Sen gör jag otroligt mycket serpentinbågar överallt och olika storlekar, för att hela tiden ha dom runt innern och får att få de liksidiga och mjuka i sidorna. Mycket övergångar och ställer mycket åt alla håll och kanter, sen nu förvänd galopp som är en underbar träningsform.
Josefin:
Först och främst så måste hästarna vara avslappnade innan man börjar själva arbetet, sedan är det bara basic övningar. Ställa, flytta, övergångar osv. Ingenting krångligt överhuvudtaget utan det ska vara enkelt så att de kommer igenom och arbetar genom hela kroppen. Det är först efter det kan man börja arbeta hästarna med vad det nu är som ska göras just på det passet.
Har man tex en bockig häst så är det bara fram, fram, fram och åter fram!
- När det kommer till hoppning, står ni eller sitter ni i galoppen? Varför väljer ni att göra det? Vad tror ni är för och nackdelar?
Helen:
Jag försöker stå upp så mycket som möjligt emellan hindrena. Men när jag gör en anridning mot ett hinder så sitter jag alltid ner. Mycket för att samla ihop hästen och få den inom ramen, för att jag har mer kontroll på hästen när jag sitter ner. Sen har man i regel lite mer balans när man sitter ner ifall de skulle svänga förbi eller busa. Men som sagt annars emellan försöker jag lätta på rumpan så mycket som möjligt.
Josefin:
Det beror på vilken häst jag sitter på, vissa hästar kräver mer stöttning genom sitsen vilket andra inte vill ha och då trivs mer när man är i lätt sits.
Det finns inga för och nackdelar med lätt och inte lätt sits utan det är väldigt individuellt vad hästen behöver och kräver!
- Rider ni för dressyrtränare? Varför, varför inte?
Helen:
Nej jag gör ju inte det. Jag önskar att jag gjorde det, för de är så otroligt viktigt. Men jag har inte ekonomin att kunna göra det nu när jag studerar och jag kan heller inte åka iväg ensam vilket gör allting mycket krångligare. Gjorde det förr när jag hade hästarna ute i etelhem och man utvecklades så mycket. Men inne i stan vet jag inte så många som håller dressytrräningar och den jag vet tar ungefär 400-500 spänn per halvtimme. Men jag rider mycket dressyr hemma, men som sagt jag önskar att jag kunde göra det. För att ha ögon på sig och för att jag skulle komma mycket längre i hoppningen om jag gjorde det.
Josefin:
Ja det gör jag fast inte regulbundet utan mer under några veckor och sedan paus väldigt länge och sedan lite intensivt igen. Passar mig rätt bra då man får jobba lite hårdare under en period och sedan befästa för att sedan kunna jobba vidare.
Kommentarer
Trackback